1. Generalitati In prezent, exista foarte putine materiale documentare despre etapele dezvoltarii unui crescator de porumbei de joc de success. 80% din ce performante prezinta pasarile este rezultatul direct al actiunilor crescatorului si totusi nimeni nu ii spune unui crescator incepator la ce ar trebui sa se astepte in fiecare etapa a practicarii acestei complicate pasiuni.
Asa cum foarte multi au aflat deja, poti achizitiona pasari dintr-o linie foarte buna de la un crescator de renume si totusi sa nu ajungi niciodata la performantele lui. Pare ca orice ai face niciodata acele pasari nu ajung sa isi respecte renumele cu toate ca un alt crescator are si el aceeasi linie si pasarile au performante mult superioare. Deci nu pasarile sunt problema ci crescatorul care ar trebui sa le faca sa fie mai bune. De aceea, acest articol este transpunerea in cuvinte a diferitelor stadii din dezvoltarea unui crescator de porumbei de joc pana in momentul in care o sa aiba o matca care produce descendenti de top.
O greseala foarte mare este sa iti imaginezi ca poti deveni campion in primul an. De aceea, trebuie sa iti stabilesti tinte tangibile: construirea cotetului, obtinerea de reproducatori si invatarea a cat mai multe lucruri sunt tinte usor de atins. Cred ca singurul lucru bun facut de mine in primul an a fost ca mi-am pastrat realismul si nu mi-am stabilit tinte prea inalte. Daca iti stabilesti standarde prea inalte o sa ajungi repede sa renunti la porumbeii de joc. Primii ani trebuie sa fie ani de acumulari, in care mintea sa fie deschisa la orice informatie legata de cresterea jucatorilor. Multe informatii false iti vor parea adevarate. De asemenea, trebuie sa fii pregatit sa ai pierderi in lotul de tineret, in lotul de pasari mature si chiar in lotul de reproducatori. Trebuie sa fii pregatit pentru lectii invatate pe propria piele. Daca esti pregatit pentru piedici si ai teluri realiste iti poti reveni si avansa in urma esecurilor.
Gasirea unui mentor ajuta la dezvoltarea ta intr-un ritm mai rapid. Un mentor te va ajuta sa nu faci aceleasi greseli pe care le-a facut el. Trebuie sa iti asculti mentorul pentru ca, odata, si el a fost incepator ca si tine. Pentru a evolua trebuie sa fii deschis la sugestii si critici. Daca un crescator experimentat iti spune ca dai hrana prea multa ar fi bine sa il asculti si sa incerci sa micsorezi ratiile. Am avut cateva sugestii primite de la mentorii mei cu care nu eram de acord si care pana la urma au ajuns sa se dovedeasca adevarate. Este bine sa stii ca ai cu cine vorbi atunci cand ai nevoie de un sfat sau de o rezolvare la o problema.
Hrana este cheia succesului in zborul jucatorilor. Hrana adecvata iti da controlul lotului, administreaza prea multa, prea putina sau incorecta si vei pierde controlul pasarilor. Hranirea este o arma cu doua taisuri si, de aceea, trebuie sa fii foarte flexibil cand vine vorba de hranire si sa fii atent la pasari. Pasarile iti vor spune cand hranirea este corecta prin timpul de zbor si prin joc. O greseala a fost sa nu urmaresc si sa nu modific hranirea si, astfel, pasarile sa aiba practic tot sezonul cam aceeasi hrana, mai putin in perioada de naparlire intensa cand au o hrana putin modificata.
2. Constructia crescatoriei Prima etapa in dezvoltarea unui crescator este constructia crescatoriei. De la inceput exista stresul unor decizii: cat de mare sa fie compartimentul reproducatorilor, compartiment deschis sau custi individuale, podea din ciment sau gratare, orientarea crescatoriei si aceste intrebari se extind si asupra compartimentului de zbor: cate boxe, ce dimensiune, ce model, asezarea lor. Apoi urmeaza stresul asteptarii deoarece crescatoria trebuie ridicata cat mai repede pentru a putea incepe sa o populezi. Majoritatea informatiilor pot fi obtinute de pe internet, exista o multime de modele si il poti alege usor pe cel ce ti se potriveste cel mai bine. De aceea, in aceasta perioada, e important sa incerci sa absorbi cat mai multa informatie. Pune pe hartie tot ce ai aflat si apoi incepe constructia. Nu te grabi, trebuie sa iasa bine. Aceasta este prima etapa in dezvoltarea unui crescator si prima din multe altele in care rabdarea este pe primul plan.
3. Achizitionarea primilor porumbei Nu trebuie neglijat faptul ca daca pasarile nu sunt de calitate, oricat de bun crescator ai fi, nu le poti face foarte bune. Ca si crescator trebuie intai sa te uiti la tine si apoi la pasari. Daca pasarile nu au performante bune poate crescatorul nu are de fapt rezultate bune si nu reuseste sa isi faca pasarile sa obtina performante. Nu obtii niciodata mai mult decat investesti. Doar tu, crescatorul, esti cel ce scoate ce este mai bun din pasari. Tu esti cel ce le hraneste, le alege pentru echipa de zbor, le alege pentru matca, le elimina si stabileste principiile ce vor guverna crescatoria. Reprezinti 80% din performantele pasarilor.
O greseala facuta in momentul achizitiei pasarilor este alegerea lor pe criterii de desen sau culoare si abia apoi pe criterii de zbor si joc. De aceea este important sa achizitionezi o familie testata la zbor. In acest sens, este putin probabil sa obtinem pui cu un zbor bun din pasari tinute generatii la rand in voliera, un porumbel care nu are macar uşoare aptitudini de zbor nu se va inalta niciodata şi nu va da masura tuturor posibilitatilor lui dar va putea transmite la urmaşi abilitatea de a juca. In acest sens, in momentul in care ii alegem pentru achizitie, nu trebuie uitat ca porumbeii folositi la reproductie sunt mai greu de inaltat şi joaca mai rar probabil şi pentru ca au ca principala prioritate ingrijirea puilor. De asemenea, unii jucatori care au avut accidente se feresc sa se mai inalte anticipand, probabil, cazatura ce va urma. De aceea este indicata achizitia unei ture de pui dintr-o familie buna care sa fie testati un ciclu complet de evolutie si la sfarsitul acestuia sa devina baza reproducatoare din crescatorie.
In alegerea porumbeilor netestati la zbor putem tine cont ca unele trasaturi morfologice au o oarecare influenta asupra jocului sau zborului sau sunt frecvent asociate acestor caractere. Astfel, porumbeii cu o talie mai mica joaca in general mai bine decat cei cu o talie mai mare şi datorita faptului ca rostogolirile lor sunt mai dese şi mai stranse. In mod asemanator, porumbeii cu coada mai lata şi rasfirata şi cu aripile mai trenate joaca ceva mai bine decat porumbeii cu coada ingusta şi cu aripile purtate deasupra cozii. Tot la porumbeii care joaca, intalnim mai des fruntea uşor inalta, un piept uşor mai lat şi cu o pozitie a corpului mai apropiata de orizontala a corpului – trasaturi care amintesc de rollerii orientali, rasa care a stat, probabil, la originea majoritatii raselor de jucatori.
O alta posibila greseala este sa iei pasari din foarte multe locuri. Avantajul ar fi ca pe viitor vei avea asigurata o baza genetica bogata si iti vei putea forma in timp o familie proprie. Dezavantajul este ca, in acest mod, ai importat si multe defecte care vor trebui eliminate. De aceea, o sa dureze foarte mult stabilizarea unei familii cu performante bune si, de asemenea, nu se stie daca performantele vor putea fi imbunatatite pentru ca nu poti sti cate perechi se vor “potrivi”si cat de buni vor fi descendentii lor. Chiar si in momentul in care familia pare stabilizata, avand un bagaj genetic foarte variat in spate, vor aparea surprize si sigur cele neplacute vor fi mai multe decat cele placute.
4. Evolutia puilor La 18-21 de zile puii pot fi dati jos din cuib. Rezemati cateva scanduri de perete pentru a putea sa se ascunda puii sub ele. Daca nu mananca suficient pot fi pusi pentru inca 1-2 zile inapoi in cuib.
La aproximativ 28 de zile puii pot fi mutati in compartimentul de zbor. Trebuie urmariti cu atentie sa gaseasca toti hranitoarea si adapatoarea si astfel sa nu aiba probleme de hranire. Daca unii pui nu mananca pot fi mutati inapoi la parinti pentru cateva zile sa isi revina. In primele 5 zile se poate aplica un tratament preventiv cu antibiotic. Tot in aceste prime 5 zile hrana este mereu la dispozitie.
La 38 de zile se deschide compartimentul de zbor pentru a invata puii cu mediul inconjurator.
La aproximativ 7 saptamani puii sunt destul de puternici sa decida sa decoleze si vor umple cerul intr-un zbor haotic. Dupa 3-4 zile ei incep sa se stranga in stol.
5. Mutarea puilor in compartimentul de zbor In acest moment, o greseala poate veni de la modul de organizare a crescatoriei. Astfel, compartimentul de zbor trebuie sa fie construit si populat la momentul potrivit. Daca cusca de zbor pentru tineret nu a fost gata la timp si va fi gata cand prima tura de pui deja e invatata la zbor ar putea rezulta un sezon de concurs haotic in rezultate. Daca puii au fost deja obisnuiti afara, invatarea lor la noul amplasament va fi dificila. De asemenea, daca puii sunt in momentul mutarii intr-un stadiu relativ avansat al zborului, nu vei putea urma pasii de antrenament conform dezvoltarii lor. Ei ar putea refuza sistematic sa se stranga in stol si pot fi foarte inconstanti in performante chiar si la finalul sezonului.
6. Inceperea antrenamentului cu pasarile tinere Antrenamentul pasarilor nu inseamna doar cum se vor dezvolta pasarile ci si cum se va dezvolta crescatorul. Aceasta este o perioada plina de frustrari dar si de distractie. Perioada in care pasarile sunt tinere este cea mai frustranta, ai vrea ca pasarile sa faca ce vrei tu dar ele nu o fac. Invatarea lor la compartimentul de zbor necesita rabdare deoarece ele sunt si asa destul de stresate datorita faptului ca au fost separate de parinti. Se gasesc intr-un mediu nou si le este frica, crescatorul trebuie sa fie calm in preajma lor. Lasa pasarile sa se invete cu imprejurimile cateva zile si apoi incepe sa le inveti sa intre pe trapa. Nu uita ca trebuie sa fii foarte calm si atent cand impingi pasarile pe trapa si cand au intrat sa le rasplatesti cu hrana.
Pasarile tinere sunt ca si copii mici. Sunt foarte inconstante dar trebuie sa realizezi ca ele trebuie sa invete sa mearga inainte sa poata alerga. Ca si crescator, in acest punct, trebuie sa lasi pasarile tinere sa fie pasari tinere. Singurul lucru care trebuie sa il faci este sa controlezi mancarea in asa fel incat sa se invete sa intre in cotet. In aceasta perioada trebuie sa ai multa rabdare, nu te astepta la prea mult, prea repede pentru ca nu vei obtine decat multi nervi. Doar ofera pasarilor o hrana bogata si lasa-le sa zboare pana cand incep sa joace. Singurul lucru la care trebuie sa fii cu adevarat atent este ca pasarile sa se stranga in stol. Pasarile care zboara separat de stol, in cu totul alta directie decat stolul si care se lasa foarte repede tragand stolul in jos trebuie eliminate.
Nu te stresa din cauza unei pasari problema si nu insista asupra ei. Trebuie sa ai mai multa rabdare cu pasarile tinere decat o faci in mod normal cu pasarile mature dar trebuie totusi sa stii foarte bine ca aceste pasari trebuie sa zboare un timp bun si sa se stranga in stol. Nu te astepta ca pasarile sa zboare la fel de fiecare data doar lasa pasarile sa zboare asa cum vor. Cat timp sunt foarte tinere treaba crescatorului este sa le zboare, sa controleze alimentatia suficient de mult incat pasarile sa intre cand trebuie in cotet si sa elimine pasarile care creaza probleme stolului.
7. Antrenamentul Mai ales cand suntem incepatori in sportul cu porumbei de joc, putem avea numeroase frustrari legate de diferitele stagii din evolutia pasarilor: pasarile nu stau in stol, una a cazut, aterizeaza in locuri nepotrivite, altele nu vor sa intre in cusca…etc. Totusi, nu trebuie uitat ca, chiar si dupa un prim sezon de zbor, antrenamentul pasarilor tinere devine cea mai usoara treaba.
Cand pasarile au invatat sa foloseasca trapa este momentul in care incepe antrenamentul pe echipe. NU le forta sa zboare. Ai multa rabdare cu jucatorii tineri pentru ca ei or sa zboare cand o sa fie pregatiti. Trebuie sa te astepti sa se imprastie pe tot cerul, nu te supara ca nu formeaza un stol, admira primele lor zboruri. In curand or sa formeze un stol, daca nu o fac …am spus mai devreme ce trebuie facut. Crescatorul trebuie sa se astepte ca pasarile sa aterizeze in locuri nedorite. Din nou, este vorba de pasari tinere ce au nevoie de timp. Nu este ceva neobisnuit ca o pasare tanara sa obosesca la primul zbor, sa aterizeze prin vecini si sa petreaca noaptea in afara custii.
Trebuie sa fii pregatit pentru eventuale pierderi la primele zboruri. Accepta aceste pierderi si mergi mai departe. Pasarile care se intorc acasa dupa cateva zile vor mai atenua sentimentul de amaraciune. Pasarile tinere pot pur si simplu sa innebuneasca un crescator si, de aceea, ar putea sa fii vei fi descurajat si frustrat. Vor fi zile in care vei vrea sa elimini toate pasarile dar trebuie sa tii capul sus si sa ai rabdare deoarece nimic bun nu se obtine usor. Trebuie doar sa fii pregatit pentru un prim an agitat.
In aceasta perioada, puii dau “coada” şi nu tumbe pentru ca nu au muşchii suficient de bine dezvoltati ca sa determine o rotatie completa peste cap. Cu cat un porumbel da o “coada” mai lunga cand este pui ieşit la zbor, cu atat va juca mai lung la un moment dat. Astfel, “coada” lunga este un semn de joc lung la maturitate. In lungimea jocului ar putea interveni şi un grad de control exercitat de porumbel asupra acestuia. Acest control este cu atat mai accentuat cu cat porumbelul esta mai matur, astfel putandu-se explica de ce porumbeii inaltati mai tarziu şi nu imediat dupa ieşirea la zbor joaca mai putin. Deoarece, in general, porumbeii cu coada lata joaca mai bine decat cei cu coada ingusta, probabil ca şi latimea cozii intervine intr-un anumit fel in controlul optim al lungimii jocului. Tot in aceasta perioada, unii porumbei, cu cat sunt inaltati mai des cu atat joaca mai des şi mai mult. In mod asemanator, porumbeii care sunt inaltati mai devreme sau care sunt inaltati in stoluri cu porumbei maturi care joaca foarte bine vor avea performante de inceput mai bune decat cei inaltati mai tarziu sau in stoluri fara porumbei maturi. Aceasta constatare sugereaza ca porumbeii pot invata prin imitatie sa joace sau sa evite sa joace.
De asemenea, exista diferente uşor observabile intre anumite familii de jucatori din aceeaşi rasa cu privire la varsta la care aceştia incep sa joace: unii joaca mai devreme – de la 5-6 luni in timp ce altii joaca mai tarziu – de la 11-12 luni. Uneori, unele familii incep sa faca snururi lungi inca de la 3-4 luni. Astfel, deoarece jocul reprezinta un efort suplimentar pentru aripi, porumbeii care joaca des şi/sau lung vor zbura mult mai putin decat cei care joaca foarte putin şi/sau rar. De aceea, in acest moment este bine sa se separe pasarile in functie de caracteristicile de zbor.
8. Indepartarea pasarilor problema In timpul fazei in care descopera jocul pasarile il vor executa in mai multe feluri, datoria crescatorului este sa cunoasca, sa observe si sa noteze toate aceste moduri de joc. O pasare care incepe sa faca snururi prea repede nu trebuie sa ne bucure pentru ca ar putea avea nevoie de putina atentie. Daca, spre exemplu, o pasare nu isi poate controla jocul si se loveste de diverse obiecte sau de pamant in timpul executarii unui snur, trebuie inchisa, hranita bine o saptamana si zburata din nou. Daca in continuare nu isi poate controla jocul trebuie indepartata si acordata atentie celorlalte pasari. Trebuie sa te concentrezi asupra pasarilor care fac ce trebuie nu asupra celor care au probleme. Exista crescatori care nu vor sa renunte la astfel de pasari dar ei trebuie sa se gandeasca foarte bine la viitorul crescatoriei pentru ca aceste pasari (sau urmasii lor) pot avea oricand accidente mortale. De aceea, pentru a avea buni jucatori, trebuie pastrat un echilibru intre frecventa şi lungimea jocului pe de-o parte şi durata si inaltimea zborului de cealalta parte.
Aici, o greseala a fost faptul ca am avut prea multa rabdare cu pasari problema. Asta chiar si dupa ce la prima etapa o pasare foarte buna pana atunci nu a facut nici un punct pentru ca a zburat direct spre niste copaci si s-a ascuns acolo refuzand total sa participe la zbor. Am insistat sa o folosesc si la etapa urmatoare poate isi revine si rezultatul a fost tot zero. In conditiile unui lot mai numeros acea pasare nu trebuia sa ajunga pana in faza in care sa participe la concurs si, chiar si in conditiile date, ar fi trebuit incercat un pui din tura a doua in locul celei cu probleme.
O greseala este si sa avem rabdare cu pasari problema numai pentru ca au un anumit aspect exterior dorit (culoare, desen, alte trasaturi morfologice) sau numai pentrru ca pentru ca ele sunt descendentii unor reproducatori deosebiti. De multe ori, din punct de vedere al performantelor in zbor, puii nu se ridica la nivelul parintilor.
O alta greseala ar fi, dupa elimiarea unei pasari problema, promovarea unei pasari nepotrivite in stolul de zbor. Chiar daca are calitati, o astfel de pasare poate sa nu se integreze in stol si sa zboare in afara lui sau, daca are aptitudini de lider, sa rupa stolul in doua. De asemenea, o pasare noua ar putea scade durata de zbor tragand stolul in jos sau, prin cresterea vitezei de zbor, sa scada numarul de jocuri prestate de ceilalti porumbei din stol. In aceste situatii, rabdarea cu integrarea in stol a unor astfel de pasari trebuie sa fie limitata.
9. Alcatuirea stolurilor de zbor Cand pasarile joaca incepe etapa urmatoare din dezvoltarea unui crescator. La ce varsta incep sa joace pasarile este irelevant pentru acest articol. Cand pasarile incep sa joace este momentul in care crescatorul trebuie sa observe stolul si sa lase pasarilor mai mult timp de odihna. Acum crescatorul trebuie sa inceapa sa zboare pasarile cu performante asemanatoare impreuna, sau pasari care sunt in aproximativ acelasi stagiu al evolutiei. Crescatorul trebuie sa inceapa sa zboare pasarile care joaca bine o zi da una nu, cu un adaos de grau la dieta.
Crescatorul trebuie sa noteze cand o anumita pasare incepe sa joace, cum revine la stol si cand incepe sa faca snururi. Crescatorul trebuie din nou sa aiba rabdare. Unele pasari vor ateriza imediat dupa un snur, unele nu vor sta in stol dar unele se vor comporta perfect. Pasarile trebuie sa se acomodeze cu noua lor indeletnicire, jocul. Acorda pasarilor timp …dar nu prea mult. Nu descuraja daca unele pasari nu mai tin stolul atunci cand incep sa joace sau coboara mai repede. Trebuie sa le zbori in continuare cu o zi de pauza, sa le urmaresti alimentatia si sa notezi cum evolueaza fiecare pasare in parte. Notitele din aceasta perioda vor fi foarte valoroase in viitor deci noteaza cat mai multe informatii. Astfel, poti elimina pasari problema (nu tin deloc stolul, se lasa foarte repede), care nu dau nici un semn ca si-ar imbunatati comportamentul in zbor pentru ca nu are rost sa pierzi timpul cu ele.
In aceasta perioada, o posibila greseala este cea legata de modul de lansare. Daca la antrenamente pasarile sunt eliberate pur si simplu si nu trecute prin cosul in care sunt prezentate arbitrilor inainte de etapa, trecerea prin acest cos la inceputul etapei va fi un eveniment neobisnuit. In felul acesta zborul la etapa nu este o rutina, el aduce un stres in plus si deci rezultatele pot fi pe masura de nesatisfacatoare.
10. Stabilirea orarului de zbor Daca pasarile zboara si joaca bine au nevoie de odihna pe masura. Crescatorul o sa observe o schimbare a performantelor pasarilor atunci cand sunt odihnite. Pasarile parca au trecut intr-o treapta de viteza superioara. Acum crescatorul trebuie sa fie atent la fiecare pasare, individual. Trebuie urmarit jocul invidual si comportamentul pasarii in stol. Crescatorul trebuie sa mai reduca din alimentatie pentru ca pe masura ce se maturizeaza pasarile nu mai sunt “in crestere”. Crescatorul o sa aiba parte de frustrari pana descopera exact cam care este cantitatea corecta.
In acest sens, o greseala este si faptul ca pasarile sa fie lasate libere zilnic inainte de fiecare etapa. In aceste situatii dar mai ales ca vremea va fi nefavorabila, ele nu vor avea nici o tragere de inima sa presteze un zbor bun. Modificarea programului de zbor in asa fel incat pasarile sa aiba o zi de pauza intre zboruri poate aduce rezultate mult mai bune. In conditiile unui program de zbor stabil o zi da, una nu, o greseala poate fi si lasarea a doua zile de odihna inainte de o etapa. Prin modificare rutinei de zbor, rezultatele ar putea fi, de asemenea, nesatisfacatoare.
11. Consolidarea stolului Atentia crescatorului trebuie sa fie concentrata la pasarile care nu fac probleme. In acest punct trebuie privit stolul in ansamblul lui. Elimina pasarile problema si concentreazate asupra celor care se descurca bine. Nu deveni prea entuziasmat de pasarile care fac snururi lungi inca de acum. Vei avansa doar atata timp cat urmaresti doar potentialul pasarilor.
In curand pasarile vor juca bine, vor forma un stol strans, vor zbura o perioada buna de timp, in concluzie se vor comporta asa cum ar trebui sa se comporte un stol de jucatori. Acum vine momentul unei noi etape in dezvoltarea crescatorului. Ai invatat deja sa ai rabdare cu pasarile tinere si stii ca pasarile trebuie eliminate cand nu stau in stol, se lasa prea repede sau cad. De asemenea, am discutat putin despre hranire. Pasarile au inceput sa joace si ai invatat sa iei notite asupra comportamentului pasarilor si sa recunosti diferite tipuri de joc. Ai invatat ca pasarile trebuie odihnite o zi si cel mai important ai inceput sa vezi potentialul pasarilor.
Acum pasarile incep sa faca ceea ce un jucator ar trebui sa faca. Ai eliminat stresul si durerile de cap dar, in schimb, pasarile trebuie odihnite mai mult. Aceasta parte este destul de greu de suportat pentru crescator deoarece erai invatat sa te bucuri de zborul lor aproape zilnic. Acum trebuie sa ai din nou rabdare, este foarte stresant pentru un crescator sa nu isi zboare pasarile doua zile.
Opinia conform careia este de dorit ca porumbeii sa joace din primul an pentru ca altfel concursul cu tineretul este compromis este valabila si pentru ca nu ne putem permite sa pastram toti puii cu zbor bun in speranta ca poate vreunul dintre ei va juca lung in anul 2 sau 3 pentru ca astfel deregleaza ciclul de crestere. Noi ne dorim ca aceeasi porumbei sa fie in stare sa zboare si sa si joace pentru a putea fi folositi la concursurile cu pui din primul an. Apoi, ei urmeaza sa isi imbunatateasca performantele la concursurile cu maturi din anul urmator si, in final, cei mai buni sa poata fi folositi ca reproducatori la matca.
Atentia crescatorului trebuie sa fie indreptata spre calitatea jocului (lungimea snurului) si spre cum se comporta stolul, ca si echipa. Felul jocului (frecventa şi lungimea lui, numarul, marimea şi rapiditatea rotatiilor) este o trasatura importanta in aprecierea porumbeilor din rasele cu aptitudini de joc. O mare atentie trebuie acordata liderului de stol, pasarea care influenteaza cel mai mult stolul. O astfel de pasare poate face ca stolul sa zboare mai repede si pasarile din stol sa joace mai rar. De asemenea, o astfel de pasare poate face ca stolul sa zboare mai putin si, astfel, sa presteze mai putin in aer, lucru care, de asemenea, nu e de dorit.
Pasarile sunt inca tinere deci notitele raman obligatorii. Atentie mare la cum reactioneaza la diferite tipuri si retete de hranire si cum evolueaza dupa diferite perioade de odihna. In acest punct pasarile vor incepe sa joace mai repede, mai lung si mai des. Unele pasari care nu aveau probleme vor incepe sa piarda controlul jocului. Din nou trebuie eliminate pasarile care nu isi pot controla jocul si care nu reusesc sa tina pasul cu stolul. La fel, deja trebuie eliminate pasarile care nu prezinta intentia de joc deoarece in echipa de concurs nu este loc decat pentru cele mai bune pasari, cele care pot puncta la toate capitolele. Vor fi situatii diferite, performantele pasarilor vor varia inca mult de la un zbor la altul. Acum notitele despre hrana si odihna incep sa devina utile.
Noteaza ce este potrivit si ce nu pentru stolul tau. Daca o pasare are performante mai slabe trebuie retrogradata intr-o echipa mai slaba si daca nici aici nu merge trebuie eliminata. Deja trebuie sa incepi sa ai tot mai putina rabdare cu pasarile problema. Este destul de greu pentru crescator sa fie exigent cand pana acum a fost invatat sa aiba rabdare. Crescatorul trebuie sa invete sa aiba rabdare cu pasarile foarte tinere si mai putina rabdare cu pasarile tinere. Pentru a putea evolua trebuie sa poti renunta la pasarile care erau bune in urma cu cateva luni si care acum nu mai au performantele dorite. In continuare tineti notite si aveti putina rabdare cu pasarile care nu au performantele dorite. Acum incep sa se aleaga pasarile foarte bune. Pastrati “crema” si eliminati pasarile cu performante mai slabe. Deja rabdarea trebuie sa fie depasita foarte usor si pasarile cu probleme eliminate mult mai repede. Deja nu mai este timp pentru cele care nu ating anumite performante sau sunt foarte inconstante.
12. Pregatirea de iarna Acum ai o echipa aproape matura cu performante bune. Trebuie sa ai foarte putina rabdare. Toate pasarile din echipa trebuie sa isi fi castigat locul. Hrana adecvata este un domeniu in continua evolutie. Cantitatile si tipul de hrana trebuie sa se schimbe pe masura ce se schimba anotimpurile. Cand vremea se raceste pasarile au nevoie de mai multa hrana pentru a se incalzi. Odata cu racirea vremii incep sa fie tot mai multe zile improprii zborului si atacuri ale rapitoarelor. Trebuie sa accepti ca programul de zbor o sa fie de acum dictat de vreme si rapitoare. Trebuie sa privesti stolul foarte exigent si sa fii foarte critic in ceea ce priveste performantele individuale de joc cat si evolutia stolului in ansamblu. Pasarile din lotul de concurs trebuie sa fie mereu sub microscopul crescatorului pentru a putea ramane in echipa. Crescatorul trebuie sa fie constient ca pregatirea pasarilor pentru iarna le va afecta performantele. Cel mai important lucru pentru crescator in perioada iernii este daca sa isi zboare pasarile sau nu. Daca pentru o secunda ai sentimentul ca nu ar trebui sa le zbori in ziua respectiva tine usa cotetului inchisa.
Daca pierzi echipa sau membri din ea ai pierdut toata munca de pana acum si nu se merita riscul. Astfel, unii porumbei joaca mult mai rar in conditii de vant puternic, situatie cand nu şi-ar putea controla jocul prea bine, ceea ce ar putea constitui o adaptare care le creşte rata de supravietuire. Zborul pe vant puternic sau schimbator este periculos si pentru ca, daca pasarile reusesc sa treaca de un anumit palier de inaltime si se ridica la inaltime foarte mare, pot fi duse departe de crescatorie. De asemenea, este de mentionat ca inaltatul iarna pe zapada nu este relevant pentru ce poate cu adevarat un jucator. Pur şi simplu, prin reflexia luminii, zapada “fura ochii” şi la porumbei iar unii dintrei ei pot sa cada. Cel mai probabil acest lucru inseamna ca unii dintre ei sunt in stare, cand joaca, sa aprecieze distanta pana la sol şi astfel sa işi controleze jocul, calitate pe care o pierd iarna in prezenta zapezii.
In ceea ce priveste rapitoarele vor fi zile cand iti vine sa renunti la porumbei. Vei fi furios cand o rapitoare iti ia cea mai buna pasare. Presupun ca, pentru rapitoare, cele mai bune pasari au gust mai bun decat restul pasarilor. Daca incepi sa pierzi pasari la atacurile rapitoarelor trebuie sa inchizi neaparat stolul. Daca iti dai zburatorii hrana rapitoarelor trebuie sa te gandesti ca poate ai hranit rapitoarele cu niste viitori reproducatori foarte buni. Este greu sa ai jucatori si sa nu ii poti zbura dar trebuie sa iti protejezi investitia.
13. Zborul cu maturii O alta greseala facuta frecvent este lipsa unui compartiment separat pentru lotul de maturi. De aceea, este de dorit ca stolul folosit la zborurile cu maturi sa aiba propriul compartiment. Cand timpul o permite din nou si incepi zborul cu lotul de acum matur trebuie sa acorzi atentie stolului ca si intreg, sa analizezi fiecare aspect al echipei. Trebuie sa vezi cum era echipa inainte de pauza si cum este dupa pauza. Trebuie sa vezi ce se intampla cu echipa: care sunt pasarile care declanseaza jocul, care sunt pasarile care tin stolul sus, care sunt pasarile care joaca cel mai mult si care sunt pasarile care creeaza probleme. Trebuie sa ai foarte putina rabdare cu pasarile problema in lotul de maturi. Crescatorul trebuie sa fie in stare sa retrogradeze o pasare care era buna inainte dar acum are probleme si daca tot nu face fata sa o elimine.
Cand pasarile mature zboara atentia crescatorului trebuie sa fie indreptata in sus, spre stol. Trebuie luate notite in timpul zborului, noteaza tot ce ti se pare important in timpul zborului. Pe masura ce avansezi in acest sport o sa stii ce este cu adevarat important de notat in timpul zborului dar, ca si incepator, iti sugerez sa notezi totul. Studiaza notitele si vezi daca exista cumva un tipar al performantelor.
Schimbarea alimentatiei are cel mai mare impact asupra lotului de pasari mature. Trebuie sa observi care modificari sunt bune si care nu. Schimbarile de hranire nu afecteaza pasarile imediat, tine minte ca daca ai schimbat cantitatea sau tipul hranei efectul se vede dupa 7-10 zile. Trebuie sa accepti ca incercarile legate de hranire dureaza si nu poti trage imediat o concluzie legata de ce este bun si ce nu pentru lotul tau. Notitele sunt in continuare obligatorii. Noteaza cantitatile si tipul de hrana in fiecare zi, daca este zi de odihna sau de zbor, performantele pasarilor la fiecare zbor, conditii meteo in ziua de odihna si in ziua de zbor, timpul de zbor si ora la care ai eliberat pasarile. Vei invata astfel foarte multe despre pasarile tale si potentialul lor ca si pasari mature.
Trebuie sa folosesti un supliment de hrana pe langa dieta obisnuita. Suplimenteaza hrana cand pasarile se simt usoare in mana si trebuie sa recastige in greutate. Crescatorul trebuie sa se concentreze pe cantitatea de hrana si pe timpul de zbor. Daca au perfomante bune trebuie sa privesti atent stolul de doua ori pentru ca deja nu doresti doar performeri de cea mai buna calitate ci urmaresti si viitori reproducatori, deci trebuie sa fie pasari cat mai constante.
14. Alegerea reproducatorilor Alegerea pasarilor pentru reproductie este cea mai interesanta si in acelasi timp cea mai dezamagitoare parte a cresterii jucatorilor. Este oarecum o loterie pentru ca, prin alegerea lor, scazi sigur nivelul echipei de zbor dar nu stii daca rezultatele ca reproducatori vor fi la fel de bune. Totusi, scopul zborului cu jucatori este sa ai o echipa de campioni deci ca sa avansezi trebuie sa tragi putin in jos lotul de maturi. Din nou trebuie sa apelezi la notite sa vezi cu ce pasari poti completa lotul pentru a atinge un nivel cat mai mare al performantelor. Trecerea pasarilor la matca va ruina mai mult ca sigur sansa lor de a reveni vreodata la nivelul echipei de zbor. Daca rezultatele la matca nu sunt satisfacatoare si nu reusesc sa revina ca pasari bune pentru concurs trebuie eliminate. Este foarte greu de acceptat ca ai scos cele mai bune pasari din echipa si acum trebuie sa le elimini. Este un lucru care trebuie acceptat pentru ca trebuie sa iti folosesti toate sansele de a creste procentajul de pasari foarte bune in crescatorie.
Viitorii reproducatori trebuie sa fie nu doar constanti dar sa se si evidentieze prin performante. O sa recunosti sigur un reproducator atunci cand il vezi. Astfel de porumbei, care au un joc lung şi care nu cad, au un foarte bun control al jocului. Cel mai probabil ca acest control se bazeaza pe aprecierea distantei fata de sol şi pe posibilitatea de a se opri atunci cand e necesar sau pe obisnuinta de a juca o anumita lungime. Totusi, unii dintre ei ar putea sa cada mai ales cand sunt in perioada de imperechere, cand sunt inaltati dupa o perioada de repaus mai lunga (işi pierd controlul jocului), cand joaca de la inaltimi prea mici sau cand intalnesc in calea lor un obstacol (de exemplu o casa). In schimb, daca sunt inaltati mai rar, unii porumbei joaca mai rar şi mai scurt (şi bineinteles, numai cad sau cad mult mai rar). Nu trebuie uitat ca exista porumbei care cad tarziu, dupa 2-3 ani sau chiar mai tarziu probabil pentru ca aceştia işi pierd controlul jocului cu inaintarea in varsta. De aceea, astfel de evenimente trebuie considerate doar accidente intamplatoare atat timp cat nu se repeta. Gasirea unui echilibru privind periodicitatea zborurilor favorabila fiecarui porumbel in parte tine de experienta fiecarui crescator de jucatori.
In lotul de reproductie nu ar trebui sa existe pasari care cad. Trebuie sa iti pui intrebarea daca se merita sa ingrijesti in fiecare an tot mai multi pui care cad. Raspunsul este sigur, NU. Daca acorzi atentie unei pasari care a avut un accident este bine dar prea multa atentie acordata pasarilor care cad iti distrage atentia de la pasarile care nu fac probleme. Tocmai pentru a preintampina aparitia unor astfel de porumbei (posibile viitoare victime), ar trebui pastrati ca matca doar acei porumbei cu un joc lung, stabil si executat la o inaltime suficient de mare (apreciata cel putin ca inaltimea medie de la concursuri). Astfel, nu toate pasarile cu joc bun ar trebui sa aiba prioritate la reproductie ci numai acelea care dovedesc dupa un ciclu de 2 ani cel putin, ca au un joc bun si stabil. Prin “stabil” se intelege acel joc ce nu degenereaza in cazaturi, pericol existent la toti porumbeii jucatori dar mai ales la cei care joaca devreme. De aceea, ca mod de organizare a selectiei intr-o crescatorie de porumbei jucatori, consider ca porumbeii trebuie selectati pentru reproductie numai dupa varsta de 2 ani. Pana atunci, aceste pasari pot fi la lotul de zbor sau pot fi foarte bune doici ale puilor porumbeilor de la matca.
15. Realizarea perechilor de reproducatori In realizarea perechilor de reproducatori nu trebuie uitat ca, in aprecierea jucatorilor dupa cele doua trasaturi de baza: calitatea jocului şi calitatea zborului, cele mai bune exemplare sunt cele care sunt heterozigote pentru formele extreme ale acestor doua trasaturi. Astfel, daca imperechem intre ei porumbei cu un joc foarte bun (uneori prin consangvinizare), in timp vom ajunge la porumbei cu un zbor scurt şi cu joc pana la pamant, trasatura care este de evitat. In mod asemanator, prin imperecherea numai a unor porumbei cu zbor bun şi joc scurt vom obtine linii care vor zbura din ce in ce mai bine dar nu vor mai avea joc, situatie de asemenea de evitat. Aceste doua tipuri de selectie unilaterala (porumbel bun cu porumbel bun dupa doar un singur caracter din cele doua) sunt cele mai facile moduri de selectie. Modul de selectie care urmareste in acelasi timp ambele caracteristicile mentionate anterior este mult mai dificil dar este singurul viabil pentru obtinerea unor porumbei cu performante echilibrate. In acest sens, exemplarele cele mai apreciate din punct de vedere al performantelor lor, cu un bun echilibru intre joc şi zbor, le putem obtine mai ales imperechind porumbei cu un joc mai bun comparativ cu zborul lor cu porumbei cu un zbor mai bun decat jocul pe care il au.
16. Compararea propiilor pasari Pentru a putea studia pasarile proprii trebuie sa ai cu ce sa le compari. Daca nu vezi cu ochii tai un stol bun nu iti poti stabili niste standarde pentru pasarile proprii. Trebuie sa iesi din crescatoria proprie si sa urmaresti cat mai multe stoluri ale altor crescatori. Incearca sa afli de la ei ce urmaresc la stolul lor, ia notite in timpul zborului si compara cu ce ai notat referitor la stolul propriu. De asemenea, cheama alti crescatori sa urmareasca pasarile tale si sa iti lase impresii. Fii pregatit sa te critice, fii deschis si disponibil sa inveti din asta. De aceea, o mare greseala ar fi sa ajungi sa crezi vreodata ca stii tot ce e de stiut si ai invatat tot ce era de invatat despre sportul cu porumbeii de joc.
17. Incheiere Trebuie sa fii mereu pregatit pentru dezamagiri si sa te adaptezi. Pasarile nu vor zbura la capacitate maxima de fiecare data. Ca si crescator matur trebuie sa iti poti reveni dupa esecuri si sa faci schimbari. Daca nu esti adaptabil ramai blocat si nu mai poti evolua. Schimbarea poate fi foarte simpla, precum reducerea hranei, adaugarea unui supliment nutritiv sau o zi de pauza in plus. Ca si lot matur pasarile s-au schimbat si ele. Crescatorul trebuie sa se adapteze pasarilor si sa schimbe din nou cantitatile si tipul hranei. Dupa zboruri foarte epuizante pasarile au nevoie de o zi in plus de odihna. Ai grija sa schimbi metoda de antrenament de la pasarile tinere la cele mature si sa faci diferenta intre aceste doua categorii.
Pentru un incepator notitele sunt extrem de importante. Si eu am citit notite vechi de multe ori pentru a vedea daca este o decizie buna sa fac o anumita pereche. Am avut la un moment dat o pereche care se potrivea foarte bine. Am decis sa desfac perechea si sa ii incerc cu multe alte pasari. Credeam ca iti amintesti usor o pereche foarte buna dar nu a fost asa. A trebuit sa caut in notitele vechi sa pot vedea rezultatele puilor si sa refac perechea. De fapt am reusit sa gasesc inca o pereche potrivita cautand in notite sa refac prima pereche.
Ai crescatoria, ai antrenat pasarile tinere, le-ai separat pe echipe, ai experimentat cu hranirea in mod constant, ai ajustat zborul si hranirea, ai recunoscut diferentele intre pasarile tinere si cele mature, ai ales pasarile pentru matca, le-ai imperecheat si ai scos pui iar acum ciclul se repeta. Folosesti regulat notitele sa fii sigur ce merge si ce nu pentru a imbunatati diferite aspecte: jocul, inaltimea de zbor, durata zborului. De fiecare data revino la notitele anterioare si modifica metoda acolo unde ai sesizat greseli. Notitele iti vor salva mai mult timp decat iti imaginezi. Urmareste alte crescatorii si vezi diferite metode de administrare a crescatoriei. Cel mai important este sa fii deschis la informatii noi, sa tii gura inchisa si sa inveti tot ce se poate despre cresterea jucatorilor. Ai rabdare, fii adaptabil si vei ajunge departe in dezvoltarea ta ca si crescator de jucatori. Abaterile de la metoda de crestere prezentata si trecute in articol ca si greseli ne apartin in totalitate.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: katta
Mesaj:
katta
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.