Ianuarie: Deparatizarea intregului efectiv printr-un tratament in apa de baut sau individual prin administrarea pe cioc Pentru viermii nematoizi intenstinali: Ascardia, Capilaria si Haeterakis (Avicas sau Antiworm). Examenul coproparazitologic pe probe de dejectii prelevate randomizat din circa 8-10 puncte (centru, colturi, cuiburi, odihnitori), circa 100-200 g dejectii. Atunci cand ati folosit Avicas nu mai este nevoie de repetarea actiunii, se va repetat doar tratamentul dupa 14 zile de la prima deparazitare, atunci cand s-a folosit Antiworm si apoi din 8 in 8 saptamani, in functie de rezultatul examenului coproparazitologic. Repetarea examenului coproparazitologic si evaluarea eficientei, urmat de curatenia adapostului. Vitaminizarea cu complexe vitamino-minerale (A &S) de tipul: Aminovital, Energy-coon, Fortalyt, Omniform, Supervit, Vitamix sau Concentrat proteinic, vitaminic, mineral A1-40, A2-35. Depistari pentru ectoparaziti de corp, de pana, de adapost si tratamente cu Avicas sau Antiworm si deparazitarea adapostului cu Cyper-vet.
Februarie: Vaccinarea contra paramixovirozei folosind vaccin inactivat Columbovac sau vaccin viu Newvac LS&(, Newvac LaSota. Vaccinul pentru porumbei va fi administrat conform instructiunilor de insotire a producatorului. Vaccinul Newvac LS79 si Newvac LaSota pentru pasare adminstrand intr 4-6 doze pui de gaina/ per porumbel Vaccinare contra Salmonelozei - Salmoral - conform instructiunilor Vitaminizare cu complexe vitamino-minerale (CPVM) 3-5 zile in furaj sau in apa de baut pentru sustinerea imunitatii.
Martie: Inceperea operatiunilor de reproductie si selectie Examinarea individuala Executarea reformelor Formarea familiilor Selectionarea elitei si a performerilor Verificarea cuiburilor, ouatului, clocitului si ecloziunile Bonitarea cuplurilor dupa performantele de reproductie Examenul sanitar veterinar al oualelor limpezi, cu pui morti in coaja, a puilor neviabili, cu defecte (hipotrepsici sau cu monstruozitati etc.), a meconiului si primele dejectii pentru evidentierea timpurie a infectiilor cu salmonella, e-coli, pseudomonas, trichomonas sp
Aprilie: Inregistrarea ecloziunilor dupa inelele de marcaj in scopul stabilirii exacte a datei de vaccinare contra paramixovirozei a noii generatii de pui (de preferat oculoconjunctival la doua saptamani dupa vaccinarea cu Newvac LS79), cu 4 zile inaite de intarcare. vaccinare impotriva difterovariolei a adultilor pentru a permite instalarea protectiei in luna mai cand apar tantarii care sunt vectorul transmitator al virusului. Vaccinarea contra difterovariolei in efectivele cu antecedente se vor vaccina puii la varsta de 4 zile. Executarea vaccinarilor de completare a puilor care au implinit varsa de 30 de zile. Curatenia, dezinfectiile si dezinsectiile de intretinere, in special in cuiburile cu pui (Galifos, Cyper-vet, A & S International 2000)
Mai-Iunie: Inceperea pregatirii si a executarii zborurilor de antrenament la puii la care au trecut 3 saptamani de la vaccinarea contra paramixovirozei si variolei Pregatirea pentru concursuri - vitaminizari cu complexe vitamino-minerale energizante.
Iulie-August: Actiuni de rutina privind punctajul performantelor si a criteriilor de selectie. Actiuni sustinute de dezinsectie contra mustelor si tantarilor prin aspersari in adapost, aplicatii individuale de adaos de dezinsectanti in scaldatorile cu nisip si cenusa.
Septembrie: Examene de depistare coproparazitologice pentru viermii nematoizi intestinali, cat si pentru ectoparaziti de adapost, de corp, de pene (Avicas, antiworm, Galifos). Examene de depistare prin tampoane faringiene si cloacale a trichomonozei (cazuri clinice sau purtatori) prin examen direct de laborator. Tratamente atat individuale, cat si colective.
Octombrie: Vaccinarea de toamna pentru paramixoviroza si de completare la tineretul din anul curent contra variolei Vitaminizari pentru intrarea in sezonul rece
Noiembrie -Decembrie: Pregatirea pentru iernat Examene de depistare Intocmirea programului de reproductie, selectie si sanitar-veterninar pentru anul urmator Efectuarea vaccinarilor optionale pentru salmoneloza acolo unde este cazul (Salmoral)
view comments (0) post comment permalink 05:54 PM (UTC -5)
Boli - tratamente ale porumbeilor Tuesday, Jan 27, 2009
Boli - tratamente ale porumbeilor
Boala porumbeilor tineri
Această boală complexă a fost semnalată în zona ţării noastre de prin anul 2000.Ea se datoreaza în principal virusului circo ce poate fi însoţit de viruşi de tip adeno, paramyxo, virusul varicelei sau virusul herpesului. Aceşti agenţi patogeni slăbesc sistemul imunitar al porumbeilor, astfel suprainfecţii cu agenţi de tip salmonella, coli, etc. fac ca în câteva ore păsările să cadă de pe picioare.
Simptome:
· Umflarea în pene
· Scăderea instinctului de zbor
· Fecale mucilaginoase
· Vomă
· Mortalitate 5-10 %
Profilaxie:
Datorită faptului că, din păcate încă nu există vaccin pentru această boală, trebuie acordată o atenţie sporită profilaxiei. Mai multe firme au produse speciale, destinate profilaxiei acestei boli, ce conţin proteine din zăr de lapte. Acestea au un efect benefic asupra sistemului imunitar al porumbeilor, mărind gradul de rezistenţă faţă de aceşti viruşi cu 10-40 %. Asemenea preparate sunt de exemplu Gamba Globin-T, K+K Eiweiss, Gamba-Immun, Adenosan.
Propunere de program profilactic pentru porumbei tineri
- Ziua de zbor: la prima adăpare ceai+electroliţi; la a doua adăpare –medicament,hrană: dietetică.
- A doua zi:la prima adăpare Avipharm; la a doua adăpare -medicament; seara pe hrană: Gamba Globin-T
- A treia zi:la prima adăpare Gervit-W; la a doua adăpare –Entrobac+eventual medicament; seara pe hrană:Gamba Globin-T
- A patra zi:la prima adăpare Tricogo; la a doua adăpare:apă curată; seara pe hrană Gamba Globin+Entrobac
- A cincia zi: la prima adăpare apă curată; la a doua adăpare: Blitzform
- A şasea zi: Avidress
- A şaptea zi: Full Speed
Medicaţie:
Alternativ câte o săptămână medicamente pentru: trichomonază, coccidioză – salmonela, coli – căi respiratorii, ornitoză.
Salmonella (paratyphus)
Transmitere:
Prin materii fecale, producţii ale guşei („lapte de porumbel”),reproducere (ou infectat), precum şi prin dispersia în aer a materiilor fecale uscate infectate.
Simptome:
· Diaree (de culoare verzui, cu mucilagii, cu bule de gaze)
· Disfuncţii ale sistemului nervos
· Afecţiuni ale articulaţiilor (aripi spânzurate, şchiopătat)
· Ouă nefecundate
Terapie:
o Tratament cu antibiotice minim 10 zile, apoi administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut
o După această perioadă se poate vaccina efectivul (Colombovac paratyphus)
o Curăţirea sistematică a volierei, dezinfecţie; se recomandă pulverizarea cuiburilor şi a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umidităţii (Natural Schlagweiss)
o Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli
Profilaxie:
· Cinci zile tratament cu antibiotice apoi administrare de probiotice în apa de băut+Multivitamine
· Administrare de preparate cu o reacţie chimică acidă în apa de băut, de ex.: sol. Paramyxosil, oţet din mere, extract de usturoi
· Administrarea regulată a unor preparate probiotice
· Consolidarea sistemului imunitar
Mycoplasma (răceală contagioasă)
Simptome:
· Producţii nazale abundente
· Lăcrimarea ochilor
· Conjunctivă înroşită
· Respiraţie îngreunată, cu efecte sonore de pufăit
· Scăderea instinctului de zbor, lipsa pudrajului
Transmitere:
Prin strănut, salivă sau particule de praf infectate din aer.
Terapie:
· Cinci zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut.
· Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.
Profilaxie:
· Întărirea sistemului imunitar
· Asigurarea de aer proaspăt, curat şi fără praf; în voliera închisă se pulverizează o dată pe săptămână cu Bio-Air-Fresh.
Ornitoza (chlamydia)
Simptome:
· Pasărea îşi scarpină capul şi zona perioculară
· Lăcrimare purulentă
· Secreţii nazale abundente
· Respiraţie îngreunată cu efecte sonore de hârâit
· Diaree (de culoare verzui, cu mucilagii)
Transmitere:
Prin strănut, salivă, materii fecale şi producţii ale guşei („lapte de porumbel”)
Terapie:
· Tratament cu antibiotice timp de 14 zile, apoiadministrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut
· Curăţirea sistematică a volierei, dezinfecţie;
· Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.
Profilaxie:
ü Folosirea regulată a preparatului Bio-Air-Fresh
ü Tratament preventiv cu antibiotice timp de trei zile
E. coli
Simptome:
- Diaree, fecale fluidizate
- Slăbire rapidă
- Ocazional vomă
- Sufocarea în ou
Transmitere:
Prin materiile fecale, particule de praf infectate din aer.
Terapie:
· Tratament cu antibiotice timp de 5-6 zile,apoi administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut
· Curăţirea sistematică a volierei, dezinfecţie; se recomandă pulverizarea cuiburilor şi a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umidităţii (Natural Schlagweiss)
· Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.
Profilaxie:
- Tratament cu antibiotice timp de trei zile, apoi administrare de probiotice în apa de băut + Multivitamine
- Administrare de preparate cu o reacţie chimică acidă în apa de băut, de ex.: sol. Paramyxosil, oţet din mere, extract de usturoi
- Administrarea regulată a unor preparate probiotice
- Consolidarea sistemului imunitar
Coccidioza
Simptome:
- Fecale maronii-verzui, mucilaginoase, eventual cu urme de sânge
- Umflarea în pene a păsărilor
- Lipsa poftei de mâncare
Transmitere:
Prin materiile fecale.
Terapie:
· Tratament cu antibiotice timp de 3-5 zile,apoi administrare de probiotice în apa de băut
· Curăţirea sistematică a volierei, dezinfecţie; se recomandă pulverizarea cuiburilor şi a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umidităţii (Natural Schlagweiss)
Profilaxie:
- Tratament medicamentos regulat
- Păstrarea condiţiilor optime de igienă ale volierei; în perioade cu umiditatea aerului crescută se recomandă pulverizarea cuiburilor şi a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umidităţii (Natural Schlagweiss)
Trichomonas
Simptome:
· Noduli galbeni în faringe
· Mucoasă faringiană înroşită
· Scăderea randamentului de zbor
· Respiraţie îngreunată
· Diaree
Transmitere:
Prin materiile fecale, adăpător, apa de băut ,pe cale bucală;puii pot fi infectaţi prin „laptele de porumbel”.
Terapie:
· Tratament medicamentos timp de 3-7 zile, apoi 5 zile administrarea de Entrobac (probiotic) în apa de băut
Profilaxie:
- Tricogo (conform experienţei crescătorilor, dă cele mai bune rezultate) administrat în apa de băut tot la 3-4 zile, sau administrarea de preparate cu o reacţie chimică acidă în apa de băut tot a doua zi .
- 2-3 zile de tratament medicamentos
Haemophilis
Simptome:
- Lipsă de aer
- Diminuarea instinctului de zbor
- Scărpinarea nasului; producţii nazale abundente
- Tumefierea zonei perioculare
Apare în primul rând în cazul unor infecţii complexe ale tractului respirator,atacând în special căile respiratorii superioare.
Transmitere:
Prin strănut, salivă, pe cale bucală cu apa de băut şi hrana.
Terapie:
· Tratament timp de 3-5 zile
· Se recomandă concomitent tratament împotriva ornitozei şi mycoplasmei eventual cu un preparat cobinat
· Dezinfecţia volierei
view comments (0) post comment permalink 05:49 PM (UTC -5)
Cele zece reguli ale lui Dusarduyn Friday, Sep 12, 2008
Iata cateva sfaturi bune spuse de unicul Dusarduyn:
"Sfaturi"
1. Sa tii totul simplu. Sa crezi in pasarile bune si sa uiti de restul. In columbofilie nu exista secrete sau metode care sa faca porumbeii sa zboare mai repede.
2. Nu incerca sa alergi inainte sa poti sa mergi!!! Greseala pe care o fac multi columbofili, in special incepatorii, este ca ei vor prea mult si asta intr-un timp prea scurt.
3. Uita de toate numele oi rasele. Numele se fac de prietenii din presa. Rasele nu exista!!! Exista doar doua tipuri de porumbei: buni sau prosti. Din prima categorie sunt foarte putini, iar din a doua prea multi. El a început cu sangele Delbar, asta-i adevarul. Delbar a fost un nume si a avut o ‘rasa’, dar asta nu inseamna mult, spune Dusarduyn. Cu alte pasari ar fi avut tot atata succes...spune el.
4. Fii dur. Sa nu tii un porumbel pentru ca bunicul lui a fost bun sau pentru ca a costat multi bani. Nu ezita niciodata sa mananci o supita scumpa. Este mortal sa tii prea multi porumbei. Este o greseala pe care o fac multi dupa ce au cateva succese ca sa poata si ei sa vanda mai multi porumbei. Sunt numeroase exemplele in care faptul ca unii columbofili au inceput sa tina multi porumbei a fost inceputul sfarsitului unei mari cariere. Batranul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Asa trebuie facut daca porumbeii sunt destul de buni.
5. Regularitatea este foarte importanta. In special vaduvilor nu le plac surprizele. Intotdeauna sa fii acolo la aceeaoi ora, in fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singura metoda nu este cu adevarat buna: sa o schimbi din nou si iar din nou.
6. Cand concurezi pe distante lungi trebuie sa-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai inaintata. Porumbeii de distanta lunga sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa castige o clasare decenta la concursurile de viteza sau cand sunt tineri. Pe de alta parte majoritatea porumbeilor de viteza sunt in imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distanta lunga.
7. Niciodata sa nu angajezi un "porumbel de o zi" la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenti, ei stiu ca mai este o zi ...asa ca nu se grabesc.
8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar ...poti sa te lasi pagubas. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de alta parte daca crezi ca un veterinar te poate face campion ...te inseli.
9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.
10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este frumoasa. Daca ai avut vreodata rezultate bune, vei sti pentru restul vietii ca nu voliera este de vina cand rezultatele nu mai sunt bune. Esti tu sau porumbeii tai. Deci nu schimba o voliera care s-a dovedit ca este buna.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: katta
Mesaj:
katta
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.